Uudistunut rakentamislaki astuu voimaan 1. tammikuuta 2025 ja tuo mukanaan merkittäviä muutoksia rakennus- ja korjausprosesseihin. Lain keskeisinä tavoitteina on sujuvoittaa rakentamista, edistää kestävää kehitystä, keventää hallinnollista taakkaa sekä vauhdittaa digitalisaation hyödyntämistä rakennusalalla.
Vaikka 24 Center ei toimi suoraan rakennusprojektien parissa, olemme talotekniikan asiantuntijoita, ja talotekniikalla on keskeinen rooli niin uudisrakentamisessa kuin kiinteistöjen kunnossapidossakin. Haluamme myös aktiivisesti edistää kestävää kehitystä ja digitalisaatiota talotekniikan alalla.
Mutta mitä vaikutuksia tämä lakiuudistus tuo talotekniikkaan? Miten se vaikuttaa kuluttajien rakennusprojekteihin ja ammattilaisten arkeen? Pureudumme näihin kysymyksiin tarkemmin ja kerromme, miten 24 Center vastaa uudistuksen tavoitteisiin toiminnassaan.
Rakennuslupaprosessi yksinkertaistuu
Uudistettu rakentamislaki tuo merkittäviä muutoksia erityisesti kiinteistönomistajille, jotka suunnittelevat muutostöitä tai rakennuslupahakemusten tekemistä. Uudistuksen myötä nykyiset rakennusluvat, toimenpideluvat ja toimenpideilmoitukset yhdistetään yhdeksi yhtenäiseksi rakentamisluvaksi. Tämä muutos yksinkertaistaa lupaprosessia ja vähentää päällekkäistä byrokratiaa, mikä säästää aikaa ja helpottaa projektien käynnistämistä. Näin kiinteistönomistajat voivat keskittyä enemmän itse rakennushankkeeseen ja vähemmän hallinnollisiin kiemuroihin.
Haaveiletko toimitilojen muuttamisesta asuinkäyttöön?
Uudistettu rakentamislaki tekee liiketilan muuttamisesta asuinkäyttöön helpompaa kuin koskaan. Tämä tukee kestävää kehitystä pidentämällä kiinteistön elinkaarta ja hyödyntämällä olemassa olevia tiloja tehokkaasti.
Tyhjillään olevat kiinteistöt altistuvat helposti kosteusvaurioille ja ilkivallalle. Säännöllinen käyttö parantaa rakennuksen turvallisuutta sekä tukee sen kunnossapitoa ja pitkää käyttöikää.
Mihin rakennuslupaa ei jatkossa tarvita?
Uusi rakentamislaki tuo helpotuksia alle 30 neliömetrin rakennusten, kuten aittojen, pihasaunojen ja varastojen, rakentamiseen. Näihin pieniin rakennuksiin ei enää vaadita erillistä rakennuslupaa, mikä nopeuttaa ja keventää rakentamisprosessia. Ehtona on kuitenkin, että rakennuksia ei käytetä asumiseen, jolloin niiden käyttötarkoitus rajoittuu esimerkiksi varastointiin tai vapaa-ajan tiloihin.
Uusia rakennusprojekteja suunniteltaessa on kuitenkin tärkeää muistaa, että kaikki rakentaminen on edelleen toteutettava voimassa olevien rakentamis- ja kaavamääräysten mukaisesti. Myös rantarakentamisen erityissäännöksiä on noudatettava. Tällä varmistetaan vastuullinen ja ympäristöä kunnioittava rakentaminen.
Milloin rakennuslupa on pakko hakea?
Kuten edellä mainittiin: kuluttajan näkökulmasta uusi rakentamislaki tuo helpotuksia pienimuotoisiin rakennusprojekteihin. Tietyissä tilanteissa rakennusluvan hakeminen on kuitenkin edelleen välttämätöntä.
- Alle 30-neliöisen saunarakennuksen muuttaminen loma- tai asuinkäyttöön vaatii rakennusluvan, vaikka rakennuksen koko ei muuttuisi. Ohjenuorana voidaan pitää, että jos rakennuksessa on tai siihen suunnitellaan tulisija, lupa on aina haettava. Esimerkiksi saunarakennuksen muuttaminen lomarakennukseksi edellyttää lupaprosessia.
- Suojelluille rakennuksille, kuten historiallisen kontekstin, ympäristöarvojen tai maiseman arvon vuoksi suojatuille kohteille, rakennuslupakäsittely on aina välttämätöntä.
- Rakennusluvan tarvitsee hakea myös silloin, kun tehdään energiatehokkuutta parantava korjaus, kuten eristeiden tai teknisten järjestelmien uusiminen.
Jokaista rakennusprojektia suunnitellessa on hyvä tarkistaa tarvittavat luvat oman kuntasi rakennusvalvonnasta, sillä jokainen rakennus- tai muutostyö on ainutlaatuinen. Toimitilan muuntaminen asuinkäyttöön, mökin uudistaminen tai rantasaunan käyttötarkoituksen muuttaminen edellyttää huolellista lupaprosessia, joka takaa hankkeen sujuvuuden ja lainmukaisuuden sekä turvallisuuden.
Lakiuudistus tehostaa lupakäsittelyä ja korostaa ammattilaisten pätevyyttä
Lakiuudistuksessa halutaan yhtenäistää käytäntöjä ja vähentää päällekkäisyyksiä, ja tätä tukee digitalisaatio, joka yhtenäistää toimintamalleja. Jatkossa kaikki rakentamisluvan dokumentaatiot tallennetaan Suomen ympäristökeskuksen ylläpitämään rakennetun ympäristön tietojärjestelmään. Rakentamisluvan hakeminen vaatii jatkossa tietomallimuotoisia tai koneluettavia suunnitelmia. Uudistus nopeuttaa lupakäsittelyä ja parantaa tiedon saatavuutta.
Lisäksi uudistettu laki painottaa ammattilaisten pätevyyttä. Rakennustyömailla toimivien suunnittelijoiden ja työnjohtajien on todistettava pätevyytensä, jotta he voivat hoitaa vastuulliset tehtävät turvallisesti ja asianmukaisesti.
24 Center huomioi päivitetyn rakentamislain toiminnassaan
Suomessa kiinteistöjen ikä kasvaa, ja kestävän kehityksen näkökulmasta on yhä tärkeämpää, että rakennus- ja korjaustyöt tehdään huolellisesti ja ennakoiden. Uudistettu rakennuslaki tuo mukanaan uusia vaatimuksia ja mahdollisuuksia, ja tulevaisuudessa ilmastonmuutoksen vaikutukset sekä kestävyyskysymykset korostuvat entisestään myös korjausrakentamisessa.
24 Center keskittyy erityisesti digitalisaatioon, joka tarjoaa merkittäviä mahdollisuuksia uudistuneen rakennuslain tavoitteiden saavuttamiseen. On tunnustettu tosiasia, että kiinteistöalalla käsitellään suuria tietomääriä, ja esimerkiksi tekoälyn tuomien mahdollisuuksien avulla voimme tehdä korjausrakentamisesta kestävämpää ja tehokkaampaa. Näin parannamme talotekniikan korjausprosessien ja asennustöiden sujuvuutta, tarjoamme asiakkaillemme parempaa palvelua ja tukemme ympäristötavoitteiden saavuttamista.
Miten uusi rakentamislaki vaikuttaa sinuun? Ota yhteyttä asiantuntijoihimme – yhdessä varmistamme sujuvan ja kestävän rakentamisen tulevaisuuden.
Haluatko perehtyä aiheeseen tarkemmin? Kuntaliitto on koonnut kattavan ja selkeän käsikirjan, joka sisältää kaikki oleelliset yksityiskohdat uudistetusta rakennuslaista. Tämä opas on erinomainen resurssi niin ammattilaisille kuin kiinteistönomistajille, jotka haluavat ymmärtää, miten laki vaikuttaa heidän hankkeisiinsa.