Vinterns mörker och varierande temperaturer gör att många av de vardagliga utmaningar som vi möter i vår kundtjänst återspeglas i våra kontakter. Ofta handlar frågorna om hur belysningen fungerar, om effektiv uppvärmning och om säkerheten i hemmet. I det här blogginlägget går vi igenom de sex vanligaste elektriska larmen som uppstår under vintern - och hur man löser dem.
OBS! När det gäller elarbeten är det viktigt att komma ihåg att en vanlig elanvändare endast får utföra mindre elarbeten själv. Det är endast en professionell elektriker som får utföra själva elinstallationsarbetet, så det är alltid bäst att överlåta även den minsta elinstallationen till en elektriker.
1. Strömmen är avstängd och det hjälper inte att byta säkringar.
Vintermörkret för med sig el- och belysningsproblem som ibland kräver professionell hjälp. När lamporna slocknar och det inte går att byta säkringar kan orsaken ligga djupare i elsystemet. Även om du kan byta ut en gammaldags proppsäkring själv genom att följa riktlinjerna för elsäkerhet är det viktigt att vara medveten om riskerna: om det görs på fel sätt kan säkringsbytet vara livshotande. Byte av fasta automatsäkringar ska å andra sidan alltid utföras av en utbildad fackman.
2. Radiatorerna värmer inte
Värmeproblem kan vara särskilt kritiska på vintern, av olika skäl. Tekniska fel i värmesystemet, ett luftlöst system eller behovet av att byta ut föråldrade radiatorer kan minska den termiska komforten i ditt hem vid den tidpunkt då du behöver det som mest.
Radiatorventilation är en relativt enkel åtgärd som man oftast kan göra själv. Om radiatorn inte värmer ordentligt eller låter som en lastbil kan det bero på luftansamlingar i systemet. Om du bor i en hyresfastighet ska du följa hyresvärdens anvisningar.
Radiatorventilation i ett privat hus
- Säkerställ tillräckligt tryck
Kontrollera först att det finns tillräckligt med tryck i värmesystemet. Om det inte finns tillräckligt med tryck kan avluftning förvärra situationen, eftersom vakuumet suger in mer luft i systemet när avluftningsskruven öppnas. Övervaka trycket under hela luftningen, eftersom det kommer att sjunka efter varje radiatorluftning. - Börja uttrycket från det lägsta lagret
Lufta radiatorerna i ordning nerifrån och upp. - Stäng av cirkulationspumpen
Koppla ur cirkulationspumpen innan du påbörjar vädringsprocessen. - Stäng radiatorventilen
Stäng termostaten helt för att förhindra att vatten rinner in i radiatorn under vädring. Lägg ut handdukar bredvid elementet vid eventuella vattenläckor. - Öppna luftskruven
Vrid försiktigt luftskruven moturs. Använd ett lämpligt verktyg med fyrkantigt hål - finns i rörmokarbutiker och varuhus. På vissa modeller kan luftskruven även öppnas med en skruvmejsel med mejselhuvud. Vrid inte skruven för löst, för om den lossnar kan vatten spruta ut med högt tryck. - Stäng luftskruven
När det inte kommer in mer luft, dra åt skruven ordentligt. Om vatten börjar komma ut ur kylaren, var försiktig, eftersom det kan vara mycket varmt! - Kontrollera trycket och upprepa vid behov
Kontrollera systemtrycket efter varje kylarluftning. Öka vid behov trycket innan du påbörjar nästa kylaravluftning. - Öppna termostaten
När du har luftat radiatorn ska du sätta på termostaten igen. - Slå på cirkulationspumpen igen
Slutligen sätter du på cirkulationspumpen igen genom att koppla in den i vägguttaget.
Om radiatorn inte värms upp efter luftning eller om problemet återkommer, kan det finnas ett större problem som kräver ytterligare undersökning. I så fall är det en god idé att kontakta 24 Center Kundservice.
3. Uttagen fungerar inte
Uttag är en viktig del av det elektriska systemet när det gäller komfort. Att de fungerar som de ska är viktigt för säkerheten och komforten i hushållet. Om ett uttag inte fungerar som det ska eller om dess yttre yta är skadad kan det orsaka allvarliga problem.
Byte av uttag:
Om uttaget är gammalt eller den yttre ytan är trasig kan du byta ut det själv - men bara om du är säker på att du vet hur du drar ut kontakten på ett säkert sätt och arbetar försiktigt.
När uttaget inte fungerar som det ska:
Om uttaget ständigt orsakar strömavbrott, brännskador eller varmgång kan det tyda på ett större fel, t.ex. jordfel eller dålig kabeldragning. Ring i så fall en fackman för att reda ut problemet.
Installation av uttag:
Att installera ett nytt uttag eller ansluta ett gammalt kräver kunskaper om elinstallationer. Om du inte är bekant med elinstallationer är det alltid bra att anlita en behörig elektriker.
4. Installation av armaturer
På vintern spelar belysningen en viktig roll - både för att skapa stämning och för att öka tryggheten under mörka kvällar. Även om mörkret börjar avta tycks det fortfarande omge oss nästan dygnet runt. Funktionell belysning gör vardagen mer praktisk och trygg.
Om installationen av en armatur kräver anslutning till elnätet, t.ex. installation av en taklampa eller tillägg av en ljusstyrning (t.ex. en dimmer), är det bäst att anlita en fackman.
Om lamporna inte fungerar efter byte av glödlampa, eller om det uppstår gnistor eller heta ledningar i elanslutningarna, kontakta 24 Center. Vi skickar en elektriker för att kontrollera och reparera eventuella fel på ett säkert sätt.
5. Temperaturluckorna på parkeringsplatsen fungerar inte
Kalla frostmorgnar gör det svårt att starta bilen. Upprepade kalla motorstarter kan också förkorta bilens livslängd om temperaturfällan inte fungerar. Kontrollera först att temperaturkontakten är korrekt ansluten och att det finns ström i uttaget. Se också till att det inte finns några synliga skador eller lösa anslutningar i ledningarna. Om säkringsdosan ser bra ut från utsidan men ändå inte fungerar, kontrollera bilens säkringar. En trasig säkring kan vara orsaken och ett byte av den kan lösa problemet. Kontrollera också att uttagets anslutningar inte är smutsiga eller rostiga.
Om termostaten inte fungerar trots att säkringen är utbytt och uttaget är OK, kan felet ligga i själva termostaten eller i bilens kablage. I så fall bör du tillkalla en fackman som kontrollerar om det är ett internt fel i polen eller om det är något fel på ledningarna. Om kylaren inte startar trots att de andra systemen fungerar normalt, är det också nödvändigt med en professionell kontroll.
6. Hängrännorna är frusna
Frysta hängrännor kan orsaka allvarliga problem på vintern, eftersom de hindrar vatten från att rinna ut från taket och kan leda till att det bildas istappar. Istappar ser inte bara farliga ut, de kan också belasta takkonstruktionen och öka risken för takläckage.
Du kan försöka smälta isen försiktigt, t.ex. med varmt vatten eller med hjälp av smältkablar för hängrännor om sådana finns installerade. Om frysningen är utbredd och du inte kan göra det själv bör du ringa en fackman.
Om du stöter på elproblem på vintern ska du inte vara ensam! Kontakta vårt expertteam så löser vi dina problem snabbt och säkert. Du kan också höra av dig om du inte är helt säker på vad du ska göra.