Inbrotten minskade kraftigt under våren på grund av corona (Covid-19)-pandemin, eftersom folk följde det allmänna rådet att stanna hemma. Det var bra, för det räddade finländarna från en värre pandemi och fler sjukdomar. Nu är inbrottstjuvarna i farten igen eftersom restriktionerna har upphävts och människor har börjat röra sig mer fritt. Under denna pandemi har finländarna blivit särskilt entusiastiska över inrikesresor och stugsemestrar, vilket innebär att de är borta från hemmet och sina privata hus mer.
Enligt Statistikcentralens undersökningar sker det i genomsnitt mer än 6 bostadsinbrott per dag i Finland. Sommaren är högsäsong för inbrottstjuvar, då folk är på semester och borta från hemmet. När du åker på semester är det en god idé att ta bilder på ditt hem och dina värdesaker. Om det sker ett inbrott eller något annat oväntat under sommaren är det lättare att identifiera vad som har försvunnit. Då blir det lättare att anmäla förstörda och stulna saker till försäkringsbolaget och få ersättning.
En inbrottstjuv kan inte bara komma över ekonomiskt värdefulla ägodelar utan även föremål med affektionsvärde. Sådana föremål med affektionsvärde ersätts inte nödvändigtvis av någon summa pengar, även om de har ett försumbart penningvärde är de unika föremål. Förutom den ekonomiska förlusten är konsekvenserna av en separation ofta känslomässigt påfrestande och skapar extra arbete för att klara av vardagen. Det kan vara påfrestande eller till och med skrämmande att bo hemma efter ett inbrott.
Enligt bostadsrättslagen ska en bostadsrättshavare ta väl hand om sin lägenhet. Om det trots allt blir inbrott i bostaden är det bostadsaktiebolaget som ansvarar för de sönderslagna dörrarna och fönstren. Hyresgästen ansvarar dock för eventuella skador på möbler i lägenheten. Det lönar sig att ha en så heltäckande hemförsäkring som möjligt för egnahemshus och om man hyr eller bor i en bostadsrättsförening åtminstone en heltäckande försäkring för lösöret.
Här är några tips för att skydda ditt hem från inbrottstjuvar:
1. Se till att alla dörrar och fönster har bra lås
2. se till att dörrar, fönster och andra lås är låsta och att låsen fungerar
3. ge inte tjuvarna en visuell barriär och en plats att arbeta på, t.ex. träd och buskar
4. investera i utomhusbelysning som tänds automatiskt när du rör dig
5. montera spårstänger på den infällda dörren för att förhindra att dörren svänger upp
6. Påminn fastighetsförvaltningen om att byta dörrkoder regelbundet
7. Lita inte på främlingar. Släpp inte in främlingar.
8. Se till att dörrarna till de gemensamma utrymmena är låsta.
9. Dela inte med dig av detaljerade semesterplaner på sociala medier
10. Se till att ditt hem ser bebott ut: se till att någon kommer och gör trädgårdsarbetet medan du är borta. En lång gräsmatta och vissna blommor är ett bra tips för tjuvar
11. Skaffa ett fjärrövervakat larmsystem och håll larmsystemet synligt
12. Lämna inte föremål i trädgården som kan underlätta tillträde till bostaden, t.ex. verktyg, synliga.
13. Kom överens med dina grannar om övervakning
14. Be en granne att tömma brevlådan eller flytta posten till en semesteradress
15. Lägg ett informationsembargo: brottslingar kan samla in registreringsnummer från flygplatsens parkering och använda dem för att ta reda på bilägarnas adressuppgifter. Sedan kan man göra inbrott i tomma bostäder. Om du vill se till att din adressinformation inte hamnar i fel händer genom dina bilregistreringsuppgifter kan du införa ett förbud mot datadelning. Du kan placera ett informationsspärr på https://www.traficom.fi/fi/asioi-kanssamme/tee-tiedonluovutuskielto