Uppvärmningen av byggnader förbrukar cirka en fjärdedel av all energi som används i Finland. Fjärrvärme är den överlägset vanligaste uppvärmningsformen. Kraftvärmeproduktion är ett effektivt sätt att producera energi, men mängden utsläpp av växthusgaser beror på vilka bränslen som används.
Det finns många olika alternativ för att värma upp ditt hem. Det finns också många faktorer som påverkar valet av värmesystem. Förutom priset och energikällans ekologi påverkas valet av byggnadens storlek, energibehovet, hur lätt det är att värma upp samt investerings- och driftskostnaderna.
Fjärrvärme
Fjärrvärme är den vanligaste uppvärmningsformen i Finland. Fjärrvärme är populärt i flerfamiljshus i centrum och i andra tätbefolkade områden. Fjärrvärme är en förmånlig uppvärmningsform, men den är beroende av värmeleverantörens pris. Största delen av fjärrvärmen kommer från fossila bränslen, så det är inte en särskilt ekologisk uppvärmningsform.
Geotermisk värme
Geotermisk uppvärmning är för närvarande den mest eftertraktade formen av uppvärmning. Bergvärme är värmeenergi som är bunden i jord eller vatten, vilket gör det till en helt gratis och förnybar energikälla. Bergvärmesystem är dyra att installera, men de betalar sig själva i form av lägre elräkningar. Bergvärme är den mest ekologiska formen av uppvärmning. Jordvärmehus är mycket efterfrågade på villamarknaden, eftersom det dyra systemet är installerat och de nya invånarna kan glädja sig åt låga värmeräkningar.
Direkt elektrisk värme
Direktverkande elvärme är utan tvekan det enklaste alternativet för värmesystem. Det är också billigt att installera, vilket är anledningen till att det är en ganska vanlig uppvärmningsform. Nackdelen med direktverkande elvärme är de höga driftskostnaderna, eftersom det är den dyraste uppvärmningsformen på lång sikt. Särskilt på vintern återspeglas direktverkande elvärme i höga elräkningar.
Uppvärmning av olja
Äldre hus kan fortfarande ha oljeuppvärmning. I nya hus installeras nästan aldrig oljeuppvärmning längre. Fjärrvärme och oljeuppvärmning har samma nivå av CO2-utsläpp. I de flesta oljepannor används förutom olja även någon annan form av uppvärmning, t.ex. ved.
Energiförbrukning och energianvändning bör övervakas. Det är det enda sättet att påverka förbrukningen och spara kostnader.
Du kan jämföra kostnaderna för olika uppvärmningsalternativ: http: //lammitysvertailu.eneuvonta.fi