Årligt underhåll av hemmet

Årligt underhåll av hemmet - en 11-punkts checklista

Att ta väl hand om ditt hem innebär att göra små regelbundna underhållsjobb - de hjälper till att hålla ditt hem rent och säkert att bo i. Här är 24 Centers 11-punkts checklista för husägare för årligt underhåll av hemmet: 

Årlig checklista för hemvård

  • Rengör fettfiltret på köksfläkten (1-4 gånger per år)
  • Rengör vattenlås och golvbrunnar (1-4 gånger per år) 
  • Bakgrundsdammsugning av hushållsapparater (1-2 gånger per år) 
  • Avfrostning och rengöring av frys och kyl (1-2 gånger per år)
  • Rengör ventilationsventilen (1-2 gånger per år) 
  • Kontrollera anslutningarna till tvättmaskiner
  • Smörjning av dörr- och fönstergångjärn 
  • Kontrollera skicket på bastuaggregatets resistorer och stenar
  • Rengöring av takrännorna på din egen gård en gång om året
  • Om du har en öppen spis i ditt hus - få en sotning av skorstenen en gång om året 
  • Tömning av fettavskiljaren

1.Rengöring av fettfiltret på spisfläkten

Filtret kan bara avlägsna matpartiklar effektivt om det är tillräckligt rent. Fett och smuts ansamlas i fettfiltret under matlagningen och utgör i så fall en brandrisk. Fettfiltret kan rengöras varannan månad, men minst 1-2 gånger per år. Följ alltid anvisningarna från apparatens tillverkare.

Om filtret är av utbytbar typ tar du bort det smutsiga filtret från spiskåpan och ersätter det med ett nytt. Om filtret är av tvättbar typ, ta bort filtret från spiskåpan och tvätta det med diskmedel. Ofta kan filtret också tvättas Fettfiltret av metall kan vanligtvis tvättas i diskmaskin. Kom ihåg att även rengöra köksfläkten med diskmedel. Sätt inte tillbaka fettfiltret förrän det är torrt.

2. Rengör vattenlås och golvbrunnar 

Med tiden ansamlas smuts i vattenlåset och det fungerar inte längre som det ska. Regelbunden rengöring hjälper också till att förhindra vattenskador. Ta försiktigt bort vattenlåset och avlägsna smutsen. Rengör låset och dess delar med vatten eller ett milt rengöringsmedel. Montera försiktigt tillbaka det rengjorda låset. Stäng till sist av kranen och kontrollera att låset inte läcker. Om vatten sipprar ut ur låset, kontrollera låstätningarnas läge och reparera låsets infästning.

Golvbrunnar bör också rengöras regelbundet för att undvika vattenskador. Till exempel samlas hår i duschgolvets avlopp, vilket med tiden täpper till avloppet. Smutsiga golvbrunnar kan också börja sprida en obehaglig lukt i rummet. Rengör golvbrunnarna minst en gång per år, men helst 2-3 gånger per år. Öppna golvbrunnslocket och ta bort hår och smuts som har samlats i brunnen. Spola brunnen, rengör vattenlåset och locket. Sätt tillbaka vattenlåset och tryck till sist tillbaka locket på brunnen.

3.Dammsugning av hushållsapparaternas bakgrund 

Exempelvis samlas damm bakom kyl och frys, vilket minskar luftcirkulationen och ökar elförbrukningen. Damm utgör också en brandrisk. Flytta apparaten och dammsug bakgrunden noggrant. Flytta tillbaka apparaten på plats. 

4.Avfrostning och rengöring av frys och kylskåp

Avfrosta kylskåpet och frysen om de invändiga ytorna är täckta av ett frostlager. Töm ut innehållet och se till att strömmen är avstängd och urkopplad. Kom ihåg att skydda golvet från smältande is och vatten. Lämna frysens lock eller dörr öppen. Du kan påskynda issmältningen genom att placera en skål med varmt vatten i frysen. Om det är mycket is kan du försöka ta bort den försiktigt, t.ex. med ett trubbigt föremål. En ångrengörare är också ett praktiskt verktyg för rengöring. Torka av insidan av frysen med en trasa fuktad med diskmedel, låt torka och ventilera. Sätt på kylen och frysen igen.

5.Rengör ventilationsventilen

Luften i bostäderna byts ut genom från- och tilluftsventilerna, så det är viktigt att hålla dem rena. Hur ventilerna är utformade beror på om huset har tryckluftsventilation eller mekanisk ventilation. Rengör från- och tilluftsventilerna minst en till två gånger per år, oftare vid behov. Om ventilen har ett filter kan du behöva byta det flera gånger per år. 

Rengör ventilens yta och sprickor med en fuktig trasa från ludd, damm etc. som har samlats på ventilen. Om smutsen sitter fast ska du ta bort ventilen och rengöra delarna. Kom ihåg att även torka av eller dammsuga uteluftskanalen bakom filtret om det är en utbytesventil. Observera att läget för centrum på frånluftsventilen i ett forcerat ventilationssystem inte får ändras under rengöringen. Eventuella ljuddämparkomponenter måste också skyddas och får endast rengöras med en torr trasa. Byt ut ventilen efter rengöringen.

6.Kontrollera tvättmaskinernas anslutningar 

Kontrollera anslutningarna till tvätt- och diskmaskinen 1-2 gånger per år. En av de vanligaste orsakerna till vattenskador i hemmet är att anslutningen till diskmaskinen eller tvättmaskinen inte fungerar. Kontrollera maskinens båda anslutningar, dvs. tryckvattenanslutningen och avloppsvattenanslutningen. Kontrollera för hand att anslutningarna är täta. Om anslutningen inte sitter fast och/eller om det finns fukt vid anslutningen ska anslutningen repareras. Använd inte tvättmaskinen om du inte är säker på att anslutningarna är säkra. Kom ihåg att installation av slangar och anslutningar till tvättmaskiner alltid ska utföras av fackmän.

7. Smörjning av dörr- och fönstergångjärn 

Dörrarnas och fönstrens skick bör kontrolleras med jämna mellanrum beroende på antalet öppningar och belastningen, dock minst en gång om året. Det knarrande gångjärnet är i behov av olja. Lämplig olja kan köpas i en järnhandel, men det går också bra med vanlig vattenfri matolja, t.ex. teflon- eller vaselinspray. Före oljningen ska du avlägsna svart metalldamm från gångjärnets lagerområde som kan ha fastnat på karmen eller dörren. Om oljningen inte hjälper kan du ta bort gångjärnet och skrubba det rent med stålull. Olja sedan in gångjärnet och sätt tillbaka det på plats.

8.Kontrollera skicket på bastuaggregatets resistorer och aggregatets stenar

Varje bastu- och kaminägare bör veta hur man underhåller sin bastu och kamin med jämna mellanrum. Motstånden i ett elektriskt bastuaggregat är ofta hårt belastade, motstånden kan bli skeva och värmen kan inte flöda fritt. Det första man bör göra är att kontrollera skicket på värmestenarna. Det är också en bra idé att ladda om stenarna och ersätta dem med nya vid behov. Ju mer kaminen värms upp och ju mer kaminen värms upp, desto mer skadas stenarna. Stenarnas yta slits bort och som ett tecken på detta samlas krossade stenar och damm på bastugolvet framför kaminen. När stenarna på bastuaggregatets yta blir ljusgrå är det dags att byta aggregat. I en elektrisk kamin slits stenarna ganska jämnt, men om du ändrar ordningen på stenarna ökar deras livslängd något. Klicka här för tips om underhåll av elspisen.

9.Rengöring av hängrännor på en privat gård

Det mest synliga tecknet på att hängrännan är blockerad av skräp är att den svämmar över vid regn. Om hängrännan läcker blir marken runt huset för blöt. Inte ens dräneringssystemet klarar alltid av att dränera marken från alla liter vatten som rinner av takkanten. I värsta fall kan överflödig fukt överföras från marken till konstruktionen. Hängrännor kan rengöras för hand på traditionellt sätt eller med hjälp av hängrännor med långa skaft. När du rengör hängrännorna ska du hålla utkik och även notera eventuella försämrade fästelement eller öppna fogar.

10.Om du har en öppen spis i ditt hus - beställ en sotare en gång om året 

Enligt räddningslagen är fastighetsägaren skyldig att sörja för regelbunden sotning av skorstenen. Förutom brandsäkerheten är regelbunden sotning också nödvändig för att säkerställa att eldstaden fungerar väl och att skorstenen är dragfri. Bestämmelserna om sotning förnyades i början av 2019. I och med reformen är räddningsverken inte längre skyldiga att ordna sotningstjänster inom sitt område, utan fastighetsägaren kan beställa sotningsarbetet av en sotningsentreprenör som han eller hon själv väljer.  

11.Tömning av fettavskiljaren 

Fettavskiljaren bör tömmas med jämna mellanrum. En fettavskiljare finns i varje hushåll. I praktiken hindrar fettavskiljaren i fettavskiljaren fetthaltigt vatten från att komma ut i avloppssystemet. Det innebär att fettet stannar på en viss punkt i brunnen och måste dräneras ut. Den del som ska tömmas är framför allt fettavskiljaren, som också ska rengöras vid tömning. Fett kan lätt blockera avloppet, vilket kan leda till större problem. Tömning av fettavskiljaren kan vara en traditionell vanlig tömning eller så kan det vara nödvändigt för att avloppet är blockerat på grund av fettansamlingar i avloppet. En slamsugningsbil kan hjälpa till i båda situationerna. Länk till bloggen!

Genom 24 Center kan du få en slamsugningsbil till din plats varje dag året runt. Oavsett om det handlar om en fettavskiljare i ett hushåll eller till och med i en restaurang kan en slamsugningsbil hantera alla typer av dräneringsjobb. 

24 Center hjälper till med husbyggnadstjänster 

24 Center är en jourcentral för fastighetsservice som erbjuder högkvalitativ service för fastighetstekniska problem oavsett tid och plats. Du kan få hjälp med ett enda samtal för både akuta nödsituationer och lugna vardagssysslor. Med vårt omfattande nätverk av entreprenörer hittar du de bästa byggteknikerna i ditt område. Hitta din närmaste rörmokare, elektriker, låssmed eller till och med en slamsugare - ett samtal till 0100 2470 är allt som krävs, eller så kan du beställa ett snabbt arbete online här

Rörmokare | Elektriker | Låssmed | Sugbil | Tung installation | Installationstjänster

Du kanske också är intresserad av:

Vår fastighetsteknik

Vårens checklista för byggservice i hemmet

Våren är på väg - temperaturen stiger och snön smälter. Nu är det dags att se över husets byggnadstekniska installationer! Kontrollera ventilationen och rören både på insidan och utsidan för att se till att de fungerar,

Läs mer "

Förändringar i hushållsavdraget 2025

År 2025 kommer att medföra betydande förändringar inom byggtekniksektorn. En av de viktigaste förändringarna gäller villkoren för hushållskrediten. I detta blogginlägg kommer vi att gå igenom dessa förändringar, men vi kommer också att titta på varför

Läs mer "

De mest aktuella bloggarna

Vår fastighetsteknik
Underhåll av hemmet

Vårens checklista för byggservice i hemmet

Våren är på väg - temperaturen stiger och snön smälter. Nu är det dags att se över husets byggnadstekniska installationer! Kontrollera ventilationen och rören både på insidan och utsidan för att se till att de fungerar,

Läs mer
Uppvärmning

Mest beställda el- och värmearbeten på vintern

Vinterns mörker och växlande temperaturer gör att många av de vardagliga utmaningar som vi möter i vår kundtjänst återspeglas i våra kontakter. Ofta handlar frågorna om hur belysningen fungerar, om effektiv uppvärmning och om säkerheten i hemmet.

Läs mer
Vår fastighetsteknik
Underhåll av hemmet

Vårens checklista för byggservice i hemmet

Våren är på väg - temperaturen stiger och snön smälter. Nu är det dags att se över husets byggnadstekniska installationer! Kontrollera ventilationen och rören både på insidan och utsidan för att se till att de fungerar,

Läs mer

Få en rabattkod på 10 euro när du prenumererar på nyhetsbrevet!

Genom att prenumerera på nyhetsbrevet får du en rabatt på 10 euro på din prenumeration.