Inköp och installation av en luftvärmepump

Inköp och installation av en luftvärmepump: energieffektivitet och komfort för ditt hem, oavsett typ av bostad

Sommaren är här igen och med den kommer varmt väder. Under de senaste åren har även Finland haft långa perioder av värme, vilket har fått människor att leta efter sätt att kyla ner både sig själva och sina hem. Det är särskilt viktigt att hålla hemmet svalt, eftersom långvarig värme kan ha en skadlig inverkan på husets konstruktion och leda till fuktansamlingar. 

Visste du att du även kan få en luftvärmepump till ett radhus eller flerbostadshus? 


Varför skaffa en luftvärmepump?

Genom att köpa en luftvärmepump kan du kyla ditt hem, din arbetsplats eller sommarstuga effektivt och miljövänligt. Om du funderar på om det räcker med en luftkonditionering eller om en luftvärmepump är ett bättre alternativ, är det bra att veta att en luftvärmepump förutom att kyla även renar luften. Detta kan vara avgörande information för dem som lider av allergier på grund av pollen.

En luftvärmepump ger betydande komfort och främjar andningshälsan samt förbättrar sömnkvaliteten genom att göra det möjligt att justera temperaturen i sovrummet till en optimal nivå. Dessutom är luftvärmepumpen ett viktigt verktyg för byggnadstekniska tjänster, samtidigt som den skyddar husets struktur. Den förhindrar effektivt att det bildas temperaturavlagringar och avlägsnar överflödig fuktighet. Den kan användas för både kylning och uppvärmning av hemmet. Det bör dock noteras att i de flesta radhus och flerfamiljshus ingår värmekostnaderna vanligtvis i svarsräkningen och värmen distribueras genom bostadsbolagets egna värmedistributionskanaler. I villor kan en luftvärmepump användas som reservvärmesystem, och de bästa kvalitetsenheterna fungerar perfekt även i minusgrader på -25 grader Celsius.


Så kan jag få en luftvärmepump till ett radhus eller flerbostadshus?

Ja, det kan du göra. För att köpa en luftvärmepump till ett radhus eller flerbostadshus krävs en tillståndsprocess via styrelsen i bostadsrättsföreningen. I praktiken kan dock lägenhetsinnehavare installera en luftvärmepump på sin egen balkong, förutsatt att det inte orsakar någon skada på fastigheten eller miljön. Installation, borttagning och större underhållsarbeten måste dock utföras av en fackman, eftersom det handlar om tillståndspliktigt elarbete. 

Enligt bestämmelserna får ljudnivån från en luftvärmepump inte överstiga 45 dB utanför fönstret i en närliggande byggnad, på balkongen och på gården. En korrekt vald och installerad luftvärmepump kommer inte att orsaka bullerstörningar i grannskapet. Befintliga luftvärmepumpar är konstruerade för att avge mycket lite buller. Det är mindre troligt att själva installationsarbetet stör grannarna, eftersom den mest bullriga delen av installationsfasen vanligtvis bara varar i cirka 15 minuter. Det är också värt att fråga dina grannar om de är intresserade av en gemensam beställning. Detta påskyndar tillståndsprocessen, som för närvarande diskuteras av bostadsrättsföreningens styrelse, och kan göra en gemensam beställning mer kostnadseffektiv. 

Under installationen ska man också se till att kondensvattnet som samlas upp av luftvärmepumpen leds på ett kontrollerat sätt till dräneringssystemet, regnvattenrännor, en brunn eller dränering. Detta säkerställer att överskottsfukt inte ackumuleras i byggnadskonstruktionerna och förhindrar även kondensatläckage, vilket kan orsaka skadliga fuktskador.

 

Hur tar jag hand om min luftvärmepump?

En luftvärmepump håller i 12-15 år om den underhålls väl. Du kan själv dammsuga och tvätta filtren. Rengöringsintervallet påverkas av hur ofta värmepumpen används och t.ex. om det finns husdjur i hushållet. Placeringen av enheten påverkar också rengöringsbehovet. Om luftvärmepumpen är installerad i köket kommer filtren att samla fett från matlagningen och bör rengöras varje vecka. Det är också viktigt att regelbundet kontrollera att utomhusenheten är ren, särskilt på hösten när kvistar och löv kan samlas runt den.

Du bör låta en fackman göra en djuprengöring ungefär vart tredje år. Då kontrollerar fackmannen att apparatens delar fungerar som de ska och gör en grundlig rengöring.

 

Ta hänsyn till dessa när du köper en luftvärmepump:

  1. Om du bor i ett flerfamiljshus eller radhus ska du ansöka om tillstånd för ändringsarbeten hos bostadsbolagets styrelse.
  2. Utvärdera dina behov. Vill du ha en luftvärmepump för kylning, uppvärmning eller båda. Ta reda på om en värmefunktion är nödvändig om du bor i ett flerfamiljshus eller radhus.
  3. Kontrollera din luftvärmepumps energieffektivitetsklassning och välj ett energieffektivt alternativ. Få besparingar på din elräkning. 
  4. Tänk på hur ditt hem ser ut. Rymliga eller luftiga hem kräver annan utrustning. Bostäder med flera våningar har också sina egna överväganden. 
  5. När du väljer var du ska placera din luftvärmepump ska du se till att det finns tillräckligt med utrymme och god luftcirkulation.

Kom ihåg: När du köper en luftvärmepump till ditt hem eller din stuga kan du tillgodoräkna dig installationsarbetet i hushållsavdraget. Läs instruktionerna som tillhandahålls av 24 Center.

 

24 Center hjälper till med inköp och installation av luftvärmepumpar

Genom 24 Center kan du få både luftvärmepump och installation. Kontakta oss så identifierar vi den bästa luftvärmepumpen för ditt hem och skickar en professionell från vårt nätverk för att utföra installationsarbetet. Kom ihåg att du också kan beställa underhåll och service av din enhet via oss. borttagning. Allt detta kan ordnas i ett samtal, enligt ditt schema.

De mest aktuella bloggarna

Vår fastighetsteknik
Underhåll av hemmet

Vårens checklista för byggservice i hemmet

Våren är på väg - temperaturen stiger och snön smälter. Nu är det dags att se över husets byggnadstekniska installationer! Kontrollera ventilationen och rören både på insidan och utsidan för att se till att de fungerar,

Läs mer
Uppvärmning

Mest beställda el- och värmearbeten på vintern

Vinterns mörker och växlande temperaturer gör att många av de vardagliga utmaningar som vi möter i vår kundtjänst återspeglas i våra kontakter. Ofta handlar frågorna om hur belysningen fungerar, om effektiv uppvärmning och om säkerheten i hemmet.

Läs mer
Vår fastighetsteknik
Underhåll av hemmet

Vårens checklista för byggservice i hemmet

Våren är på väg - temperaturen stiger och snön smälter. Nu är det dags att se över husets byggnadstekniska installationer! Kontrollera ventilationen och rören både på insidan och utsidan för att se till att de fungerar,

Läs mer

Få en rabattkod på 10 euro när du prenumererar på nyhetsbrevet!

Genom att prenumerera på nyhetsbrevet får du en rabatt på 10 euro på din prenumeration.