Putkien jäätyminen

Miten sulattaa jäätynyt putki kotikonstein

Suomen kylmät talvet voivat aiheuttaa haasteita vesiputkistolle. Putkien jäätyminen on yleistä erityisesti vanhemmissa tai huonosti eristetyissä rakennuksissa. Myös uudisrakennusten putket saattavat jossain tapauksissa jäätyä. Kun putki on jäätynyt, veden virtaus lakkaa ja paine putken sisällä kasvaa. Mikäli jäätynyttä putkea ei käsitellä oikein, voi se haljeta, aiheuttaen vesivahinkoja ja kalliita korjauskustannuksia. 

Jäätyneiden putkien sulattaminen on mahdollista myös kotikonstein. On kuitenkin tärkeää huomioida turvallisuus ja käyttää oikeita menetelmiä.

Jäätyneen putken sulatus

Lämmin pyyhe: Mikäli putki on helposti saavutettavissa, kastele pyyhe lämpimällä (ei kiehuvalla) vedellä ja kääri pyyhe putken ympärille. Tämä menetelmä toimii erityisesti metalliputkien kanssa, sillä lämpö siirtyy tasaisesti putken sisätilaan. Kun pyyhe viilenee, kostuta se uudelleen lämpimällä vedellä. Tämä menetelmä on hidas, mutta turvallinen, erityisesti muoviputkien kanssa.

Lämmin vesi: Käytä vain haaleaa vettä, joka voidaan kaataa putken ympärille tai käyttää suihkepullossa. Muista kuitenkin, että kiehuva vesi voi vahingoittaa putken materiaalia ja johtaa halkeamiseen.

Hiustenkuivaajalla. Jos muovinen vesiputki kulkee suojaputken sisällä, niin sulatus saattaa onnistua hiustenkuivaajan avulla. Puhalla huistenkuivaajalla noin 20 cm päästä lämmintä ilmaa putken ja suojaputken väliseen rakoon. Älä käytä hiustenkuivaajaa sulatukseen taloissa, joissa on metalliputket.

Mitä tehdä, jos sulatus ei onnistu?

Jos putkea ei saada sulatettua yllä mainituilla konsteilla, kannattaa ottaa yhteyttä putkiasentajaan tai muuhun ammattilaiseen. Heillä on käytössään tehokkaampia laitteita, kuten höyryttimiä ja sulatuskoneita, joilla vaikeasti jäätyneet putket voidaan sulattaa turvallisesti.

Jäätymisen ennaltaehkäisy

Jäätymisongelma kannattaa ehkäistä ennakkoon erityisesti, jos kiinteistön putkisto on vanha tai putket kulkevat kylmissä tiloissa. Alla muutama vinkki ennaltaehkäisyyn:

Eristä putket: Erityisesti ulkoseinien lähellä kulkevat putket tulisi eristää tehokkaasti kylmältä. Voit käyttää eristysvaahtoa tai eristyssuojia, joita saa helposti rautakaupoista. Eristys estää lämmön karkaamista ja suojaa putkea kylmältä ilmavirralta.

Pidä lämpötilaa yllä kylmissä tiloissa: Jos putket sijaitsevat kylmissä tiloissa, kuten kellarissa tai ullakolla, pidä nämä tilat vähintään lievästi lämmitettyinä talven aikana. Myös muutaman asteen lämpötilaero riittää estämään jäätymisen.

Käytä lämmityskaapeleita: Joissain ongelmallisissa kohdissa, kuten erityisen kylmillä alueilla tai ulkona olevissa putkissa, voi olla hyvä idea käyttää lämmityskaapeleita. Ne pitävät putken lämpimänä ja estävät jäätymisen. Muista kuitenkin, että lämmityskaapeli on asennettava huolellisesti ja oikein.

Pidä pieni vesivirta yön yli kovimpien pakkasten aikana: Jos tiedossa on erityisen kylmä yö ja tiedät, että talosi putkisto on altis jäätymiselle, voit jättää hanan aavistuksen auki. Pieni, jatkuva virtaus estää veden jäätymisen ja paineen kertymisen putkeen.

Jäätyneiden putkien sulattaminen ja ehkäisy vaatii tarkkuutta ja oikeita välineitä, mutta kun prosessi tehdään rauhallisesti ja turvallisesti, voi kotikonstein onnistua säilyttämään putket ehjinä ja toimivina kylmän kauden yli.

Ajankohtaisimmat blogit

imuautopäivystys
Imuauto

Lokakaivon tyhjennys imuautolla

Lokakaivon säännöllinen tyhjennys on tärkeä osa jätevedenkäsittelyä erityisesti alueilla, joilla ei ole kunnallista viemäriverkostoa. Tyhjennysprosessi tehdään imuautolla, joka imee jätteen lokakaivosta ja kuljettaa sen turvallisesti

Lue lisää
Lämmitys

TOP 7 tilatuimmat LVI-työt talvella

Talvi tuo mukanaan sääolosuhteet, jotka voivat vaihdella ankarista pakkasista aina leutoihin suojakeleihin. Tämä voi laittaa kodin talotekniikkaa koetukselle. Talvella suurin osa hälytyskeikoistamme liittyy LVI-töihin, kuten

Lue lisää

Saat 10€ arvoisen alennuskoodin tilaamalla uutiskirjeen!

Tilaamalla uutiskirjeen saat 10 euron arvoisen edun tilauksen yhteydessä.